DÉ LIBERALE BORREL
Veldhoven, 6 april 2017

Elke eerste donderdag van de maand staat in het teken van Dé
Liberale Borrel. De borrel, georganiseerd door de Veldhovense
VVD, verwelkomt iedereen die geïnteresseerd is. Ik besloot om
ook eens langs te gaan. Bij binnenkomst werden handen geschud,
grappen gemaakt en kreeg ik een warm gevoel. Ook als niet-VVD'er
was ik welkom.


Gastspreker
Elke borrel is er een gastspreker. Iemand met een interessant verhaal,
enigszins gelieerd aan politiek en bestuur. Ditmaal een accountmanager
van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Zeeland &
West-Brabant. Er werd een presentatie gegeven over de ondermijning van
georganiseerde misdaad in Nederland, met name in Brabant. Tijdens de presentatie vielen de schellen van menig ogen: de verhaallijnen zouden niet misstaan in Hollywood. In het kort: boeven enkel achter de tralies helpt niet, daar krijgen ze alleen maar aanzien van. Zodra ze vrij komen, pakken ze de draad weer op. Geld afpakken blijkt een betere methode: "Hit 'em where it hurts".

Een sprekend voorbeeld was het verhaal over een familie die voor een lange periode allerlei uitkeringen kreeg, maar ondertussen wel een meervoud aan dure huizen en auto's bezat. Ik vroeg me af: hoe kan dit? De politie kon enkel toekijken: strafbare feiten werden niet gepleegd. Het UWV kon enkel kijken naar wat officieel geregistreerd stond. Via het RIEC werd uiteindelijk een gezamenlijke actie opgezet met o.a. de politie, belastingdienst en de gemeente. Door samen te werken met verschillende instanties, kwam veel benodigde informatie aan het licht. Gevolg van deze actie: meerdere inbeslagnames van panden, auto's, contanten, dure horloges en dergelijke. De ten onrechte verkregen uitkeringen, werden teruggevorderd. Vangst van de Staat: meer dan één miljoen aan vermogen.

Ook wij moeten onze ogen en oren open houden
Tijdens de borrel werd een oproep gedaan aan alle aanwezigen. De georganiseerde misdaad is niet iets uit films. Criminelen werken onder ons, wonen onder ons. Ook ónze veiligheid en die van onze kinderen komt in het geding. Kijk eens over de schutting: valt je wat op? Alleen door onze ogen wijd open te houden, kunnen we georganiseerde misdaad tegengaan. Meld misdaad anoniem wordt te weinig gebruikt, aldus het RIEC. Liever een loze melding te veel dan een correcte melding te weinig.

Dé eerstvolgende Liberale Borrel
Gepaard met een heerlijk drankje en geweldige bitterballen zorgt een dergelijk verhaal voor een interessante avond. Volgende maand komt de voormalig chauffeur van Pim Fortuyn, Hans Smolders, zijn verhaal doen. I.v.m. dodenherdenking wordt de borrel een week verzet. Zien we u op 11 mei om (vanaf) 19.30 uur in Restaurant ’t Zand? Klik hier voor een preview....
Marnik van Boxtel