WAAROM HAAGS ALS HET BRABANTS KAN!
Brussel, 24 april 2009

Premier Balkenende liet onlangs aan de Tweede Kamer weten dat 'een kip die aan het broeden is niet gestoord moet worden'. De premier, de twee vice-premiers en fractievoorzitters van de regeringspartijen hebben weken om de tafel gezeten om een akkoord te bereiken over de aanpak van de crisis in Nederland. De onderhandelingen moesten een aantal keer worden opgeschort. In Brussel bereikten de regeringsleiders wel snel een akkoord over een pakket nood maatregelen.
Het lijkt er dus op dat 27 regeringsleiders makkelijker overeenstemming bereiken over stimuleringsplannen die de crisis tegengaan dan de onderhandelaars in eigen land. En dat terwijl Europa vaak het verwijt krijgt dat besluiten lang op zich laten wachten.

Het getreuzel in Den Haag is slecht voor de Nederlandse economie. Moeilijke beslissingen om de economie structureel sterker te maken worden toch weer op de lange baan geschoven. Wij zijn exportland nummer twee van Europa. We profiteren dus als geen ander van de interne markt. Maar juist nu het economisch slechter gaat wordt die interne markt bedreigd. De neerwaartse spiraal leidt in veel lidstaten tot ouderwets protectionisme. Regeringen in de hele Europese Unie zijn bang dat de miljarden die ze in hun economieën pompen wegvloeien naar andere landen en niet zorgen voor meer werkgelegenheid in eigen land. Maar het verleden heeft ons geleerd dat juist het afschermen van de eigen markten herstel belemmert. Als aanjager voor de economie heb ik onlangs gepleit voor een Europese WIR om de vraagkant te stimuleren.
Vooral in Brabant waar nog veel 'maakindustrie' is gevestigd, is de Europese interne markt van groot belang. Dankzij het vrije verkeer van goederen en diensten kunnen ondernemers gemakkelijk over de grens hun producten aanbieden. België en Duitsland liggen op een steenworp afstand en in de afgelopen jaren is de samenwerking in de kennisregio Eindhoven, Aachen, Leuven verder versterkt. Niet alleen de universiteiten maar ook de bedrijven werken nauw samen.

Want het is niet meer van deze tijd dat samenwerking bij de landsgrenzen ophoudt. Daarom heb ik twee jaar geleden meer dan duizend Noord-Brabantse en Vlaams-Brabantse ondernemers en bestuurders bijeen gebracht in Brussel. Als je elkaar kent werk je immers makkelijker samen, veel
ondernemers weten mij dan ook te vinden als het nodig is.

Europese besluitvorming lijkt vaak ver weg maar heeft grote impact op ons leven. Meer dan 60% van ons inkomen wordt verdiend in de Interne Markt. Veel van Europese wetgeving wordt bepaald in de interne markt commissie van het Europees Parlement. Het is jammer dat in de afgelopen jaren er maar drie Nederlanders actief waren in die parlementaire commissie. Terwijl er acht Nederlandse Parlementariërs zich bezighouden met buitenlandse zaken, een beleidsterrein waar het Parlement niets over te zeggen heeft. Voor Nederlandse Europarlementariërs moet het versterken van de interne markt een hoofdprioriteit zijn. Daar verdienen we ons geld en ligt het succes van Europa. Een groeiende economie is voor mij de drijfveer van Europa en als Brabander en oud ondernemer weet ik hoe daar mee om te gaan.

Als kroon op mijn werk ben ik onlangs verkozen tot meest invloedrijke Europarlementariër van de Interne Markt in 2008. Op 4 juni zijn de Europese verkiezingen en om invloed te houden vanuit Brabant is het nodig om Brabants te stemmen!

Toine Manders is woordvoerder interne markt, industrie en energie.

Toine Manders
Lid van het Europees Parlement