SCHAATSPLEZIER IN VELDHOVEN
Veldhoven, 5 december 2015

Vier weken lang schaatsplezier. We zijn er inmiddels aan gewend. Maar dat we daarmee ook vérwend zijn, realiseren we ons niet altijd meer. Vanzelfsprekend is dit namelijk allerminst. Vrijwilligers, sympathisanten en enthousiaste ondernemers bewegen hemel en aarde om dit evenement elk jaar weer voor elkaar te krijgen. Elke keer is het weer spannend maar elke keer krijgen ze het tóch maar weer voor elkaar!

Het begon ooit als kerntaak...

In die tijd vonden we nog dat de gemeente dit voor ons moest organiseren én betalen. Maar liefst € 100.000 per jaar plus een groot aantal ambtenarenuren kostte het de gemeenschap om ons te laten schaatsen. Uiteindelijk werden we het er met elkaar over eens dat dit geen kerntaak van de gemeente is. De subsidie werd geleidelijk aan afgebouwd en het initiatief werd door de huidige groep vrijwilligers en ondernemers voortvarend opgepakt. En met succes dus. Al jaren draait de ijsbaan zonder een euro subsidie. Dit zou niet zomaar in elke gemeente lukken. Dat het hier wel lukt, daar mogen we bijzonder trots op zijn! Een groot compliment aan eenieder die dit mede mogelijk maakt!

De kerntakendiscussie gaat begin 2016 verder. Wat moet wél en wat moet niet door de gemeente georganiseerd en betaald worden? Te vaak vallen we terug op de overheid. Voor sommige zaken is dat terecht, maar sommige zaken kunnen we als gemeenschap best (gedeeltelijk) zelf oppakken. Over welke taken dat precies gaat, daarover gaan de politieke partijen in 2016 uitgebreid met elkaar in discussie. Wat ons betreft, staan we er iedere keer weer bij stil dat elke euro belastinggeld door jullie is betaald. Dat jullie daar hard voor gewerkt hebben en dat het echt een belangrijke taak moet zijn, alvorens wij besluiten daar geld aan te besteden.

Veel schaatsplezier!