VRIJE MENSEN GUNNEN ANDEREN HUN VRIJHEID
Veldhoven, 6 april

Nederland laat vandaag weten of het voor of tegen het vrijhandelsverdrag met Oekraïne is. Ratificeren betekent formeel bekrachtigen. Het verdrag is al akkoord en in werking. Het referendum is in die zin mosterd na de maaltijd. Het referendum is bovendien alleen raadgevend en zinloos als minder dan 30% van de kiezers gaat stemmen.

Waarom dit referendum? De aanvragers willen een signaal afgeven: voor of tegen Europa. Gaat het om Europa of om een samenwerkingsverband met Oekraïne?  Logisch dat je even niet weet waaraan je toe bent. En toch roepen wij op om te gaan stemmen!

Het verdrag gaat vooral om economische samenwerking. Door die samenwerking verbetert de economie van Nederland. We compenseren daarmee een deel van het verlies door de Russische boycot van onze producten. Onmiskenbaar wordt de invloed van Europa in Oekraïne sterker, dat is bedreigend voor Rusland en ook daar heb je rekening mee te houden.

Oekraïne moet de vrijheid hebben zelf te bepalen welke kant het op wil. Europa moet daarin terughoudend zijn. Vergelijkbare verdragen zijn gesloten met onder meer Israël, China en India, waar evenmin sprake is van toetreding tot de EU. Rusland steunt militair-actief verzetsgroepen in Oekraïne die wel aansluiting willen. Met Rusland. Toch lijkt de Nederlandse burger meer aandacht te hebben voor de fouten die Europa maakt in haar groei naar een economische eenheid.

Wij gaan "voor" stemmen. Meer vrijheid voor handel met als gevolg meer kansen voor de Oekraïners, zonder EU-lidmaatschap. Dat lijkt ons een goede zaak.

Namens de VVD- fractie: Daan de Kort
Vicefractievoorzitter VVD Veldhoven
Tel.: 06-37195941
Stuur ons een mail
Willem Hornman
Raadslid D66 Veldhoven
Tel.: 040-2300371
Stuur me een mail