DE MOOIE MOMENTEN VAN DAAN DE KORT
(Bron: Veldhovens Weekblad, redacteur Hannie Wesseling)

Veldhoven, 31 december 2018

Daan de Kort is een gelukkig man. Met nog maar 26 jaar is hij de jongste wethouder ooit van Veldhoven. Dit jaar is hij na de gemeenteraadverkiezingen (als lijsttrekker van de VVD) wethouder geworden. Hoe kijkt hij terug op 2018?
"Voor mij was het een topjaar, waarin de verkiezingen centraal stonden en als wethouder is er voor mij veel veranderd. Sinds de jaren 90 waren altijd locale partijen de grootste en nu werd voor het eerst in de geschiedenis de VVD de grootste partij, dat was voor mij als lijstttrekker bijzonder dat dat gebeurde en dat ik het vertrouwen kreeg van zoveel Veldhovenaren.

Als wethouder ging er een hele nieuwe wereld voor me open, wethouder ben je 24/7. Iedere dag is anders, uitdagend en eervol, ook wel complex met lastige zaken, waarin je toch een besluit moet durven nemen. Jack Mikkers, onze vorige burgemeester, zei wel eens: 'Het is de mooiste hondenbaan die er is'. Maar als je aan het eind van de dag in de spiegel kijkt en denkt: ik heb verstandige besluiten genomen in het algemeen belang van Veldhoven, dan heb je je best gedaan dan voelt dat best goed, ondanks de kritieken."

Kan De Kort door zijn visuele beperking goed werken? "Ik moet veel lezen. Voor mij betekent dat teksten beluisteren. Dat is veel werk. Gelukkig word ik goed ondersteund en geadviseerd door ambtenaren. Ik heb een team van hele fijne collega-
wethouders met wie ik kan sparren."

Mooie momenten
De Kort's hoogtepunten dit jaar? De Kort: "De verkiezingsdag op 21 maart, toen duidelijk werd dat we 7 zetels hadden. Voor mij een juichmoment. Ik had daar zo'n 2 jaar naar toe gewerkt. En dan natuurlijk 14 mei, de dag dat ik geïnstalleerd werd als wethouder.

Het wethouderschap is heel verschillend. De ene dag heb je overleg met de commissaris van de koning en de andere dag ben je bij een 60-jarige bruiloft. Het mooiste dit jaar vond ik toen ik bij de Samenloop van Hoop, de erespeld mocht uitreiken aan de initiatiefnemer Peter Renders. De man kreeg tranen van geluk. Wie kan er nog meer zeggen dat hij door zijn werk iemand tranen van geluk kan bezorgen? Dat zijn mooie momenten."

Mindere momenten? "Natuurlijk maak ik ook fouten, maar daar leer je van. Ik ben iemand die heel snel oordeelt en een mening heeft en een standpunt verkondigt, terwijl het soms is de tijd te nemen; daar heb ik dit jaar veel van geleerd. Toch is het de gaafste baan die er is. Wij zijn een sterk team met een goede sfeer die zich in 2019 wil inzetten voor Veldhoven", besluit De Kort.