VRIJHEID GEEF JE DOOR
Veldhoven, 5 mei 2020

Vrijheid geef je door. Dat was het thema de laatste keer dat de nationale Bevrijdingsdagviering in Brabant plaatsvond. Het belang van het doorgeven is nog steeds actueel. 75 jaar na de bevrijding zijn er steeds minder mensen die uit eigen ervaring kunnen vertellen over de oorlogstijd.

Veldhoven heeft ook haar oorlogsverhalen. Denk aan de bescherming van het klokmonument in Veldhoven-Dorp. Ieder jaar op 4 mei vindt daar een waardige herdenking plaats die ieder jaar weer drukker lijkt te worden. Maar ook het bombardement op Zeelst. Als donderslag bij heldere hemel had dit 19 slachtoffers tot gevolg. Op 17 september herdenken we op traditionele wijze deze trieste gebeurtenis. Dit zijn belangrijke bijeenkomsten om de Veldhovense verhalen door te geven aan de nieuwe generaties in onze gemeente.

Maar ook vrijheid geef je door.

Tot voor kort genoten wij volledige vrijheid. Alhoewel het leed uit de oorlog bij lange na niet in verhouding staat tot dat van de intelligente lockdown, worden wij wel in onze vrijheid beperkt. 75 jaar na dato is de bevrijdingsdagviering een andere dan de voorgaande jaren. Door het alleen, maar toch samen, te vieren is de verbondenheid groter dan in de afgelopen decennia.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid moeten we daarom doorgeven aan volgende generaties. Vrijheid vieren wij vandaag apart van elkaar maar misschien wel met meer verbondenheid en besef dan ooit. Vrijheid verbindt. 75 jaar vrijheid vieren wij in Veldhoven. Want vrijheid geef je door.
Daan de Kort, Vivianne van Wieren-Kraayvanger, Sander Antonis, Yentl van Bakel, Jos van Daele, Jean-Pierre Kaspers, Peter Saris, Ria van der Bijl, Roy van Heugten, Godfried van der Linden, Fred Knoops, Erik van der Maal,  Hans Maas en Ad van den Oever